۰۰/۵/۲۵ دوشنبه
آمادهاید وارد بازار کار شوید و به عنوان یک کارآموز، فریلنسر، کارمند و یا برنامهنویس کار کنید؟ وقتش رسیده که یک رزومه خوب و موثر بنویسید! بعد از تصمیم گرفتن در مورد اینکه میخواهید چه شغلی داشته باشید، قدم بعدی برای پیدا کردن شغل نوشتن یک رزومه خوب و موثر است. رزومهای که به خوبی نمایانگر استعدادها، تواناییها و مهارت هار نرم و سخت شما باشد. در این پست از بلاگ پلازیکا میخواهیم شما را راهنمایی کنیم تا به عنوان یک مهندس نرمافزار یا یک برنامهنویس، یک رزومه خوب و موثر بنویسید. همچنین یک رزومه به عنوان نمونه رزومه برنامه نویس فرانت اند و با فرمت PDF برای شما بارگذاری کرده ایم.
وقتی در مورد رزومهنویسی صحبت میکنیم، بعضی از برنامهنویسان گیج میشوند، سرشان را میخارانند و میپرسند: «آخه چرا باید رزومه بنویسیم، وقتی میتونیم مهارت هامون در برنامهنویسی را در عمل نشون کارفرما بدیم؟ »
متاسفانه باید بگوییم برنامهنویسی راه حل انجام هر کاری نیست. در نظر سنجیای که بین هزار کارفرما در حوزه تکنولوژی انجام شد، مشخص شد که ۷۰ درصد آنها به وسیله رزومه افراد آنها را استخدام و یا رد میکنند. همین موضوع نشان دهنده اهمیت داشتن یک رزومه خوب، موثر و قوی است.
معمولا در حوزه تکنولوژی استفاده از قالبهایی متداول است که مبتنی بر مهارتهای فنی شما باشد. زیرا به عنوان یک برنامهنویس مهارتهای فنی شما مهمترین نقش را در استخدام شدن شما بازی میکنند. وقتی از قالبهای مهارت محور در رزومهنویسی صحبت میکنیم، منظورمان قالبهایی است که مهارتهای شما را در بالاترین و برجستهترین قسمت در رزومه قرار میدهند. این کار باعث میشود کارفرما در اولین نگاه متوجه مهارتهای شما شده و بفهمد که با توجه به مهارتهایتان مناسب موقعیت شغلی مد نظرش هستید یا خیر.
با این حال فقط به این دلیل که برنامه نویس هستید، نباید رزومههای مهارت محور بنویسید. اگر در سوابق کاری خود، تجربه کار کردن در سازمان یا شرکت بسیار معتبری را دارید، بهتر است طوری رزومه خود را تنظیم کنید که این تجربه شغلی در موقعیت بالاتری نسبت به بقیه سوابق کاریتان قرار گیرد.
برای مثال در رزومه زیر، مهارتها به گونهای تنظیم شدهاند که در اولین نگاه به چشم بیایند:
حالا که فهمیدید چطور باید قالب رزومه خود را انتخاب کنید، وقت آن رسیده که بخشهای مختلفی که به عنوان یک برنامهنویس باید در رزومه کاری خود داشته باشید را یکی یکی بررسی کنیم.
اول، با قسمتهای استاندارد رزومه آغاز میکنیم:
این پنج بخش در همه رزومهها ثابت هستند. زیرا اطلاعاتی که همه کارفرماها به آنها نیاز دارند را در بر میگیرد. این اطلاعات میتوانند به شیوههای مختلفی در رزومه قرار گیرند اما یک رزومه استاندارد حتما باید همه این اطلاعات را شامل شود. نبود چنین اطلاعاتی میتواند رزومه شما را بیدرنگ رد کند.
اضافه کردن سایر بخشها به رزومه اختیاری است و اگر به طور مناسبی به رزومه اضافه شوند، میتوانند رزومه شما را اعتباری دو چندان ببخشند.
بیایید به هر کدام از این بخشها نگاه دقیقتری بیندازیم تا مطمئن شویم چیزی را از قلم نمیاندازیم:
نوشتن این بخش بسیار ساده است و شامل نام، نام خانوادگی، محل زندگی و اطلاعات تماس شما میشوند. اطلاعات شخصی شما در بالاترین قسمت رزومه قرار میگیرد. به عنوان یک برنامهنویس باید اکانت گیت هاب خود را هم در این بخش اضافه کنید.
به شما توصیه میکنیم که حتما گیت هاب خود را در رزومهتان اضافه کنید اما اگر در گیت هاب خود چیز خاصی ندارید، این کار را توصیه نمیکنیم.
همچنین به خاطر داشته باشید که شما توسط گیت هابتان قضاوت میشوید. پس حتما یک فایل ReadMe به آن اضافه کنید. کارفرماها اغلب زمان کافی برای بررسی دقیق جزئیات کدهای شما ندارد. گاهی هم کارفرماها اصلا چیزی از برنامهنویسی سر در نمیآورند. بنابراین با اضافه کردن یک فایل ReadMe میتوانید پروژههای خود را برای کارفرما توضیح دهید. به این ترتیب هم وقت کارفرما گرفته نمیشود و هم میتواند برداشت درستی از مهارتها و قابلیتهای شما را بر اساس پروژههایی که انجام دادهاید داشته باشد.
به غیر از گیت هاب، بقیه موارد این بخش عبارتند از:
در نهایت، رزومه ما باید چیزی شبیه به این باشد:
نوشتن هدف رزومه یا خلاصه رزومه برای برنامهنویسان از اهمیت کمتری برخوردار است. دلیلش هم این است که هدف رزومه یا خلاصه اغلب در مورد چیزهایی نوشته میشود که شما میخواهید نه کارهایی که میتوانید انجام دهید.
اکثر خلاصههایی که برنامهنویسان در رزومههایشان مینویسند بسیار مبهم است: «در تکاپوی مهاجرت، به دنبال شغلی مرتبط با پایتون تا بتوانم علایقم در توسعه وب را دنبال کنم. » خلاصههایی شبیه به این، چیزی به رزومه شما اضافه نمیکنند. پس بهتر است اصلا سراغشان نروید!
فقط در صورتی قسمت خلاصه یا summery را به رزومهتان اضافه کنید که یکی از سناریوهای زیر در مورد شما صحیح باشد:
خلاصه یا چکیدهای که به رزومهتان اضافه میکنید باید ویژگیهای زیر را داشته باشند:
در مجموع، هدف نوشتن خلاصه این است که توجه کارفرما را به خواندن سایر قسمتهای رزومه جلب کند. تنها در صورتی به رزومهتان این بخش را اضافه کنید که فکر میکنید به این هدف خواهید رسید.
یک مثال از خلاصه رزومه:
به عنوان یک برنامهنویس، برای کار کردن بیشتر به مهارتهایتان متکی هستید. به همین دلیل کارفرماها به این قسمت توجه ویژهای میکنند. بنابراین بسیار مهم است که مهارتهایتان را نسبت به چیزی که کارفرما به دنبال آن است مرتب کنید.
برای انجام این کار، قسمت توضیحات مربوط به آگهی استخدام را بخوانید. سپس مهارتهای خودتان را طبق زبانهای برنامهنویسی، سیستمها، ابذارها و برنامههایی که کارفرما به آن نیازمند است مرتب کنید.
در ادامه، چند نمونه از مهارتهای فنی که مهارتهای سخت هم نامیده میشوند، برایتان آوردهایم. میتوانید از این لیست برای تکمیل رزومهتان استفاده کنید:
پیشنهاد می کنم بخوانید: آیا برنامه نویسی وب برای من مناسب است؟
همچنین در صورتی که یک برنامه نویس فول استک هستید، علاوه بر اضافه کردن سابقه کار با سیستمهای serverless و Node. js، مهارتهای مربوط به فرانتاند و بکاند را هم به این قسمت اضافه کنید.
جدای از مهارتهای سخت، اضافه کردن مهارتهای نرم به رزومه هم میتواند به شما در گرفتن موقعیت شغلی مورد نظرتان کمک کند. در ادامه چند مورد از مهارتهای نرم را ذکر کردهایم:
متاسفانه در ایران به این مهارتها توجه چندانی نمیشود. در حالی که اضافه کردن چنین مهارتهایی به رزومه تاثیر بسیار مثبتی روی کارفرماها میگزارد.
نکته قابل توجه در بخش مهارتها این است که فقط مهارتهای مرتبط با موقعیت شغلی مورد نظرتان را به رزومه اضافه کنید. همچنین از اضافه کردن مهارتهایی که هنوز در آنها به قدر کافی ماهر نشدهاید، بپرهیزید.
اضافه کردن تعداد زیادی مهارت یا بدتر از آن، اضافه کردن مهارتهایی که در آن سر رشتهای ندارید، تاثیر بسیار بدی روی کارفرما میگزارد. به طوری که همه با دیدن رزومه شما فکر میکنند که مبتدی هستید و تنها هدفتان پر کردن رزومه بوده است.
میتوانید مهارتهای سخت و نرمتان را در دو فهرست جداگانه بیاورید تا از هم مجزا باشند. به مثال زیر توجه کنید:
این قسمت جان مایه رزومه شما حساب میشود. همه قسمتهای قبل با هدف جلب توجه کارفرما به این قسمت نوشته میشوند.
اگر به خاطر داشته باشید در ابتدای پست گفتیم که استفاده از رزومههای مهارت محور، در بین برنامهنویسان بسیار رایج است. در رزومههای مهارت محور حتی در بخش سوابق شغلی هم در مورد مهارتهایمان حرف میزنیم. یعنی به وسیله تجربیات کاری دوباره روی مهارتهایمان تاکید میکنیم. این کار به کارفرما میگوید که شما این مهارت را به صورت عملی و عمیق یاد گرفتهاید.
تجربه کاری شما باید به ترتیب زمانی معکوس ذکر شود. یعنی باید از آخرین شغلی که داشتهاید شروع کنید. سوابق کاری شما باید شامل این موارد باشد:
هر کدام از موارد بالا باید حاوی اطلاعات زیر باشد:
در ادامه مثالی از قسمت سوابق کاری در رزومه آوردهایم:
بسته به اینکه میخواهید برای چه کاری رزومه بفرستید و یا اینکه در کجای مسیر حرفهای خود قرار دارید، قسمت تحصیلات میتواند یکی از مهمترین قسمتها و یا یکی از بیاهمیتترین آنها باشد.
اگر تازه فارغ التحصیل شدهاید و تجربه چندانی ندارید، این قسمت را باید در بالای رزومه خود، زیر قسمت خلاصه رزومه اضافه کنید.
در این صورت، با افزودن موارد زیر میتوانید می توانید تحصیلات خود را برجسته کنید:
• معدل و یا نمراتتان: فقط در صورتی معدلتان را در این قسمت بنویسید که بالاتر از حد متوسط باشد.
• عملکردتان در دروس برنامهنویسی (مانند سیستم عاملها، شبکهها یا الگوریتمها و علم داده)
• دورههای مرتبط با برنامهنویسی که گذراندهاید: حتما گواهی دوره هم در این قسمت اضافه شود.
در صورتی که یک برنامهنویس با تجربه هستید، تحصیلات شما اهمیت کمتری در رزومه خواهد داشت و میتوانی آن را به زیر قسمت سوابق کاریتان اضافه کنید. در این قسمت به ذکر مواردی چون رشته تحصیلی، نام دانشگاه، مقطع تحصیلی و تاریخ فارغ التحصیلی بسنده کنید.
پیشنهاد می کنم بخوانید: آیا برای برنامهنویس شدن نیاز به مدرک دانشگاهی داریم؟
چیزی شبیه به تصویر زیر:
اگر چه اضافه کردن این قسمتها در رزومه اختیاری است، برای شرکتها و استارت آپهایی که ارزش زیادی برای فرهنگ محیط کار قائل هستند، بسیار مهم است. این قسمتها کمی اطلاعات در مورد شخصیت شما در اختیار کارفرما قرار میدهند و یک دید کلی در مورد شما به آنها میدهند.
پروژههای جانبی: اضافه کردن پروژههایی که شما به طور شخصی برای خودتان انجام دادهاید، به کارفرما نشان میدهد چقدر علاقهمند به یادگیری برنامهنویسی هستید.
گواهینامه و دورهها: این قسمت به کارفرما نشان میدهد که شما فردی به روز هستید و همگام با تکنولوژی دانش و مهارتهایتان را به روز میکنید. البته بهتر است فقط گواهینامههای مرتبط با کارتان را در این قسمت قرار دهید.
سرگرمیها: در این قسمت میتوانید به بیان سرگرمیها و کارهایی که در اوقات فراغتتان انجام میدهید بپردازید. این قسمت فقط در صورتی روی کارفرما تاثیر مثبت میگزارد که با فرهنگ کاری شرکت در یک راستا باشد. همچنین میتوانید از این قسمت برای اضافه کردن کلید واژههایی که با کارتان در ارتباط است استفاده کنید.
رزومه نوشتن جزء اولین گامهایی است که برای کاریابی بر میدارید. امیدواریم این مطلب توانسته باشد به شما در تهیه یک رزومه خوب و موثر کمک کند. شما چه نکات دیگری برای نوشتن رزومه میدانید؟ در قسمت نظرات منتظر خواندن نظراتتان هستیم.
در حال انجام عملیات